Bruska Tormek T4 vs kameny

Informace o brusných kamenech a broušení.
Odpovědět
pekische
Příspěvky: 9
Registrován: 11 črc 2016, 11:36

Bruska Tormek T4 vs kameny

Příspěvek od pekische »

Když se vybavím sadou 4 kamenů (320, 500, 1200 a rozsutec 8000) a přidám vodící systém na dlátka a srovnávací diamantový kámen, dostanu se na částku asi 6 300,-. Hobby bruska Tormek T4 (obecně považovaná za kvalitu) se dá nová koupit od 9 300,-. Jsem začátečník, dílnu si teprv vybavuji, vše se učím. A proto přemýšlím, jestli se vůbec vyplatí nakupovat kameny, když T4 by asi mohla udělat to samé snáz, rychleji a přesněji. Nebo se pletu? Díky za názory...
Hans
Příspěvky: 961
Registrován: 30 dub 2013, 16:12

Re: Bruska Tormek T4 vs kameny

Příspěvek od Hans »

Ahoj,

Tormek je všeobecně považován za kvalitu, ale myslím že je to víc marketing než pravda. Ve skutečnosti je to jen dost primitivně (a neprakticky) napřevodovaný motor na kotouč, který se točí ve vodě, no a k tomu je nepříliš přesně aretovaná hrazdička s přípravky. Neříkám, že Tormek je špatný, ale čim dýl ten strojek mam, tim víc nerozumím jeho všeobecné glorifikaci.

Tedy: Tormek má na všechno videa, vše je jasné, názorné a zpravidla to dopadne dobře. Ani na něm člověk nespálí ostří. Nicmeně například přípravek pro dláta a hoblíková želízka jen málokdy udrží pravej úhel, což někdy vadí, někdy ne. U některých přípravků hraje velkou roli jak s nimi člověk pracuje, strojek není extrémně pevný, je to jen o něco tlustší ohnutý plech a pak svařovaná hrazdička. Tedy tlak vyvinutý v nesprávnou chvíli či místě udělá svoje. Dá se na to nicmeně zvyknout.

Nedá se ale říct, že se obejdeš bez šutrů. Dláto sice na Tormekovi nabrousit lze, ale vznikne dutý nábrus a je velice výhodný při otupení dláta to jen pár tahy sjet na diamantu, pak obtahnout a jedeš dál. Rozdělávat na každou blbost Tormek je neúměrně pracné.

Co je třeba zvážit je zda budeš brousit jen krásné nové nástroje anebo zda budeš renovovat třeba nějaké staré dláto. Tam bude třeba potřebovat srovnat záda a boky a to se na Tormeku nedá. Na tohle je právě diamantovej brousek dobrej. Tento bod může být důvodem proč je lepší sada kamenů, neboť je univerzálnější.

Už to tu bylo diskutováno, ale přeci jen připomenu, že šutr na Tormeku je lépe skladovat nejlíp stále pod vodou anebo ho aspoň deset minut točit naprázdno bez vody než to vypneš. Jinak se trvale zdeformuje.

Už mi tu někteří vytkli, že hledám přesnost tam kde není třeba, nicmeně pro určitou poctivost musím podotknout, že ani brusné přípravky např. od Veritasu, které jsem si kdysi taky nakoupil, nejsou supr přesné. Tedy ať ta nebo ona cesta, obě vyžadují určitý cit.

Pokud bych měl říct svůj názor pro Tvou situaci, tak bych asi šel spíše do šutrů. Já osobně mam Tormeka jen proto, že mi ho prodal levně jeden pán, který usoudil, že pro něj není dost dobrý a že bude brousit dále jen na šutrech. Plnou cenu bych za něj asi nedal.

Honza
pekische
Příspěvky: 9
Registrován: 11 črc 2016, 11:36

Re: Bruska Tormek T4 vs kameny

Příspěvek od pekische »

Honzo, díky za reakci! Nakoupil jsem tedy nakonec sadu kamenů. Kromě toho, co píšeš ty, jsem si navíc uvědomil, že k Tormeku T4 nedostaneš žádné příslušenství, koupíš čistě jen holou brusku. No a stačí se podívat na ceny a vidíš, že když přikoupíš, co potřebuješ, blížíš se pomalu k ceně T7. No a to už je rozdíl oproti nějaké základní sestavě kamenů trošku větší ;)
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů