Postupný vrták

Příspěvky k japonským pilám, dlátům, ručně kovaným nástrojům a podobně.
Odpovědět
Juraj
Příspěvky: 86
Registrován: 17 pro 2014, 12:27

Postupný vrták

Příspěvek od Juraj »

Ahoj, asi 2 roky som mal postupný vrták, 4mm. Na predvŕtavanie samoreziek 4*40 bol úplne úžasný. Stala sa mi však nepríjemnosť, postavil som šrobovačku na baterku, drgol do nej, a spadla rovno na vrták, ktorý skončil zlomený. Vyzeral presne takto - http://www.rockler.com/rockler-insty-dr ... drill-bits

Absolútne netuším, odkiaľ som ho objednal, a preto sa vás pýtam, či neviete o nejakom CZ/SK obchode, kde by takéto niečo mali, nechce sa mi z USA platiť za pár vrtákov 30-40€ poštovné.

Vďaka.
Tim
Příspěvky: 703
Registrován: 10 led 2012, 23:42
Bydliště: Kunžak

Re: Postupný vrták

Příspěvek od Tim »

Ahojky juraj,

koukni na tohle http://www.vrtaky.cz/cz/detail/sada-kuz ... -do-dreva/ určitě to bude ono a za hubičku i když čína

tim
Juraj
Příspěvky: 86
Registrován: 17 pro 2014, 12:27

Re: Postupný vrták

Příspěvek od Juraj »

Takúto sadu mám, skôr ako vŕtanie to iba páli dieru do dreva... Ešte pár dní počkám a ak sa nič rozumné nenájde, objednám z toolstoday alebo rockler-u a bude pokoj :)
Danny
Příspěvky: 98
Registrován: 23 bře 2015, 15:17

Re: Postupný vrták

Příspěvek od Danny »

Zdravím Juraj,
s tím vrtákem si nedělej hlavu. Z boku na kotoučové brusce si vytvaruješ obyč HSS vrták do kovu. Tvar si časem vylepšíš jaký ti nejlíp pasuje ( tvrdé - měké dřevo ,podle typu vrutu - tloušťka,tvar, stoupání závitu ). To tvarování jde pěkně v ruce , otáčením vrtáku a až budeš mít požadovaný kónus vybroušen, tak na hraně brusného kotouče uděláš podbroušení po celé délce závitu až ke špičce. Tohle nesmí číst bezpečák!!! Broušení se nesmíš bát a časem zjistíš, jak to jde snadno a jiné vrtáky pro vruty už nebudeš chtít používat. Tohle praktikuji od dob, kdy se vyráběly jen vruty s drážkou pro plochý šroubovák a nejrychlejší šroubování bylo svidříkem ( ještě teď mne bolí prsty ). Přeji hodně zdaru .
Danny :P
hylopetes
Příspěvky: 221
Registrován: 23 čer 2014, 11:32
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Postupný vrták

Příspěvek od hylopetes »

miru01
Příspěvky: 339
Registrován: 31 říj 2013, 12:05
Bydliště: Tábor

Re: Postupný vrták

Příspěvek od miru01 »

Tyto vrtáky mívají v Lidlu i se sundavacím záhlubníkem.
Juraj
Příspěvky: 86
Registrován: 17 pro 2014, 12:27

Re: Postupný vrták

Příspěvek od Juraj »

Áno, presne tie mám. S tým, čo sa mi zlomil sa nedajú porovnať. Asi skúsim tie z fine-tools. 10€ poštovné sa dá vydržať...
xsilver
Příspěvky: 2
Registrován: 05 úno 2017, 19:26

Re: Postupný vrták

Příspěvek od xsilver »

@miru01 ty z Lidlu vypadaly na první pohled z dálky celkem dobre, ale z blizka uz to takovej slagr nebyl a vrtat se jim moc nechtelo. Zkusil sem od nich i Forstnery, rikal sem si ze to omrknu a kdyztak vratim, coz u Lidlu jde. A sly, z domu. Uz nejsem tak mladej abych si nicil nervy s mizernym naradim.
miru01
Příspěvky: 339
Registrován: 31 říj 2013, 12:05
Bydliště: Tábor

Re: Postupný vrták

Příspěvek od miru01 »

No jo no, cena odpovídá kvalitě ;) Mám odtud už pár let sadu forstnerových ještě v dřevěné krabičce, ty celkem fungují, s těmi kónickými nemám vlastní zkušenost. Všechno co ti tam prodají je tupé, většina lidí si v různých diskusích stěžuje, že to nevrtá a běží to reklamovat, no tupý vrták prostě nevrtá. Faktem ale je, že materiál není nic moc a rychle se tupí, zvláště v tvrdém dřevě a také časem zjistíš, že vrtaný průměr není úplně přesný, což u běžného otvoru ničemu nevadí, ale pokud budeš používat dřevěné zátky, tak to je jiná. Holt co by člověk chtěl za 150 Kč/sada. Ale kupoval jsem také jeden od orenu, tu základní řadu, jeden stál, co sada z lidlu a kvalita velice podobná mizerná.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti