Dlahy do chleva

Dřevo, hlína, sláma, konopí a další přírodní materiály používané v přírodní architektuře. Rady, stavby a ruce k dílu.
Odpovědět
r.a.c.e.k
Příspěvky: 60
Registrován: 24 srp 2010, 19:21

Dlahy do chleva

Příspěvek od r.a.c.e.k »

Hoj panove, o vikendu jsem sahnul na podlahu ve chlivku pro ovce a dopadlo to tak, ze jsem vsechno vyhazel a musim zacit od zacatku. Co si pamatuju tak jsme to vzdycky delali z prazcu, pripadne smrkovy tramy. Zdroj prazcu uz nemam a smrk toho moc nevydrzi. U ovci nehrozi ze by byly dlahy ve vlhku, protoze ty blbky stejne travi vetsinu dne ve vybehu at je zima nebo mraz. Ale chtel bych to udelat aby to nejaky to desetileti vydrzelo. Matne si vzpominam ze me kdysi nekdo rikal ze se to delalo z olsi, ze s mocuvkou reagujou tak, ze tvrdnou a nehnijou. Kdo nevi jak to vypada tak v podstate normalni drevenna podlaha, jen to neni z prken ale z tramku. Pod dobytek jsme pred lety davali cca 15-20cm silne, zatim drzi. V rozich chlivku jsou piskovcove "pontony", na ne se polozi z protilehlych stran silnejsi tramy a na ne se pak uz poklada podlaha na klinky aby zustala mezera mezi tramky +- 2-4mm. Dub by urcite poslouzil, ale nechci do toho zase tolik vrazit. Jasany a olse mam ve vlastnim lese. Rozmer chlivku je 3x3m.
Roman
Příspěvky: 411
Registrován: 14 pro 2009, 01:37
Bydliště: Jívka 21,okr.Trutnov 54213
Kontaktovat uživatele:

Re: Dlahy do chleva

Příspěvek od Roman »

No kamarád mi vyprávěl,že dělal něco z chlívku,kde byla prasata.Prej krasný dřevo a kresba. :P
r.a.c.e.k
Příspěvky: 60
Registrován: 24 srp 2010, 19:21

Re: Dlahy do chleva

Příspěvek od r.a.c.e.k »

Ty voe, tak to bych chtel mit doma :)) Ja ty stary tramy palim, vetsina byla prazce, zbytek smrk. Kotel je vypalenej do bela :)
r.a.c.e.k
Příspěvky: 60
Registrován: 24 srp 2010, 19:21

Re: Dlahy do chleva

Příspěvek od r.a.c.e.k »

Tak ted kokam ze olse by se na to mohla hodit, pod vodou zcerna a zkameni. Budou muset ovecky radne mocit, jinak rychle sesycha :))
honzaM
Příspěvky: 25
Registrován: 07 led 2012, 19:03

Re: Dlahy do chleva

Příspěvek od honzaM »

Cau,
myslím že je úplně jedno co tam dáš za dřevo. Močůvka a vlhko to sežere všechno stejně. Olše se dává do vody, protože roste u vody a je na ni zvyklá. Ale funguje tak jak popisuješ ( zčerná a ztvrdne) jen pokkud je neustále pod vodou. a to pod nohama ovci teda rozhodně nebude. Jám mám pod koněma a kravama normální smrkový povaly - kmen průměr cca 30 cm rozmítnu motorovku na podél - to udělá dost hrubej povrch takže neklouže. Po bokách ty povaly sekerou slíznu aby to mělo rovnou stranu a dávám to na zem na takovy betonovy prahy. Dřív se ale dávaly do takovejch prostor modřínový špalíky namočený v asfaltu, ale to je taky dost nákladný. Můj názor je smrk a po deseti letech to hodit do kamen. Nědělal bych si iluze že ti jakýkoli dřevo v takových podmínkách vydrží dlouho. Však sám víš jak to pod tou podlahou za pár let vypadá :D
novaaka
Příspěvky: 1
Registrován: 25 čer 2012, 18:19
Kontaktovat uživatele:

Re: Dlahy do chleva

Příspěvek od novaaka »

Roman píše:No kamarád mi vyprávěl,že dělal něco z chlívku,kde byla prasata.Prej krasný dřevo a kresba. :P
kresba sice hezká, ale ten smrad ani nahodou
Kamené zdi a dřevěná podlaha, klasika už od středověku.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů