Stránka 1 z 1

Uhel broušení

Napsal: 19 lis 2016, 19:20
od Rostej
Ahoj všem. Prosím o radu. Pod jakým úhlem brousíte želízka na klasickém hoblíku hladík s klopnou. Mám Stanley no4 a 5. Někde na youtube jsem viděl že brousí na 25 stupňů někde na 30. Myslím že nabroušeno mám dobře rovnoměrrně po celé ploše želízka (holí a řeže papír zcela hladce) ale stejně mi občas malinko vytrhává vlákna kolem suku. Klopnu mám nastavenou cca 0,5 až 1 mm. Už mne nenapadá co ještě vylepšit. Děkuji za případné rady

Re: Uhel broušení

Napsal: 19 lis 2016, 20:50
od Rudolf
Ahoj,
co se týče úhlů nástroje a úst hoblíku, pohledej tady video, které dělali myslím Japonci. Upnuli nástroj na frézku a snímali tvorbu třísky mikroskopickou kamerou.
Myslím, že po zhlédnutí tohohle videa už nemůžou zůstat kolem hoblíků žádné záhady a pověsti.

Re: Uhel broušení

Napsal: 19 lis 2016, 21:30
od Rostej
Ahoj díky za info to video znám. je dobré, zvláště to nastavení klopny. Raději bych ale něčí osobní zkušenost nejlépe nějakého nadšeného hoblíkáře :D Každopádně ale díky