Stránka 3 z 3

Re: Výber správneho kotúča na pílu

Napsal: 01 říj 2019, 19:17
od marek111
Ja som pred pár dnami kúpil na pokosku tento:
https://www.igm.sk/cmt-xtreme-pilovy-ko ... 30-z80-hm/

chlapi bez bázne a hany, to je iný svet, priečne rezy do smreku,borovice.. paráda, nemusím nič začisťovať, fakt som spokojný, ani som to nečakal :shock: :shock:
Je to síce pálka ale pri skoro 200 rezov denne je to pre mna výhra.

Re: Výber správneho kotúča na pílu

Napsal: 22 úno 2020, 19:15
od mr.ricardo
Ahoj truhláři :)
nacpu se do tohoto tématu, řeším nízkou životnost ostří při řezání lamina. Používám set koutoučů CMT industrial, pila je formátka WMmaster 315, 3/4 roku stará, seřízená. Prostě živostnost hlavního kotouče je cca jedna menší kuchyně :) tj. 4-5 nařezaných desek. Na novém nebo nabroušeném kotouči je řez perfektní, po cca 3-4 deskách začíná být řez z horní strany lehce oštípaný a za další 1-2 desky je to pro ohranění skoro nepoužitelné. Olepovačku mám malou ruční bez předfrézování, takže čistý řez z pily je pro mě zásadní. Zajímavé je, že předřezový kotouček má životnost podstatně vyšší a spodní hrana je čistá. Desky používám klasika Kronospan nebo Egger.

Dříve jsem to úplně neřešil, byl jsem na dílně s kolegou, který zásadně řezal vše jedním kotoučem, tak jsem životnost přičítal zacházení. Ale teď jsem na dílně sám a kotouč na lamino řeže jen lamino, ale životnost je stejně nic moc.

Jakou zkušenost se životností kotouče máte vy, jak často brousíte?

Re: Výber správneho kotúča na pílu

Napsal: 22 úno 2020, 20:06
od Mildis
Myslím, ze i když je dnes v laminu zalisovanej kdejakej bordel, tak ta životnost ostří je u tebe dost krátká. Zkus se zaměřit na broušení. Řešil jsem to před časem a po výměně brusiče se vše změnilo k lepšímu.

Re: Výber správneho kotúča na pílu

Napsal: 22 úno 2020, 22:20
od mr.ricardo
Brousit posílám do IGM, kde kupujeme kotouče. Ale teď jsem nasazoval úplně novou sadu a výdrž byla stejná, nařezal jsem asi 4 bílé desky, tam to není tak vidět, ale pátá byla dekor buk a horní hrana je už oštípaná. Kotouč je čistý, bez napečených zbytků.