Stránka 3 z 3
Re: Výber správneho kotúča na pílu
Napsal: 01 říj 2019, 19:17
od marek111
Ja som pred pár dnami kúpil na pokosku tento:
https://www.igm.sk/cmt-xtreme-pilovy-ko ... 30-z80-hm/
chlapi bez bázne a hany, to je iný svet, priečne rezy do smreku,borovice.. paráda, nemusím nič začisťovať, fakt som spokojný, ani som to nečakal
Je to síce pálka ale pri skoro 200 rezov denne je to pre mna výhra.
Re: Výber správneho kotúča na pílu
Napsal: 22 úno 2020, 19:15
od mr.ricardo
Ahoj truhláři
nacpu se do tohoto tématu, řeším nízkou životnost ostří při řezání lamina. Používám set koutoučů CMT industrial, pila je formátka WMmaster 315, 3/4 roku stará, seřízená. Prostě živostnost hlavního kotouče je cca jedna menší kuchyně
tj. 4-5 nařezaných desek. Na novém nebo nabroušeném kotouči je řez perfektní, po cca 3-4 deskách začíná být řez z horní strany lehce oštípaný a za další 1-2 desky je to pro ohranění skoro nepoužitelné. Olepovačku mám malou ruční bez předfrézování, takže čistý řez z pily je pro mě zásadní. Zajímavé je, že předřezový kotouček má životnost podstatně vyšší a spodní hrana je čistá. Desky používám klasika Kronospan nebo Egger.
Dříve jsem to úplně neřešil, byl jsem na dílně s kolegou, který zásadně řezal vše jedním kotoučem, tak jsem životnost přičítal zacházení. Ale teď jsem na dílně sám a kotouč na lamino řeže jen lamino, ale životnost je stejně nic moc.
Jakou zkušenost se životností kotouče máte vy, jak často brousíte?
Re: Výber správneho kotúča na pílu
Napsal: 22 úno 2020, 20:06
od Mildis
Myslím, ze i když je dnes v laminu zalisovanej kdejakej bordel, tak ta životnost ostří je u tebe dost krátká. Zkus se zaměřit na broušení. Řešil jsem to před časem a po výměně brusiče se vše změnilo k lepšímu.
Re: Výber správneho kotúča na pílu
Napsal: 22 úno 2020, 22:20
od mr.ricardo
Brousit posílám do IGM, kde kupujeme kotouče. Ale teď jsem nasazoval úplně novou sadu a výdrž byla stejná, nařezal jsem asi 4 bílé desky, tam to není tak vidět, ale pátá byla dekor buk a horní hrana je už oštípaná. Kotouč je čistý, bez napečených zbytků.