muj pristi soustruh na misky - postup vyroby

Vše co se týká soustružení dřeva.
lukashajek
Příspěvky: 8
Registrován: 12 srp 2016, 21:13

Re: muj pristi soustruh na misky - postup vyroby

Příspěvek od lukashajek »

Petre, na kolik Vas nakonec ten soustruh vysel. A na kolik by jste odhadoval navyseni, pokud by si clovek vse nechal delat dodavatelsky (tj. nema kamose, neumi svarovat). Dekuji.
Petr
Příspěvky: 601
Registrován: 12 lis 2009, 00:34
Bydliště: Kyjov
Kontaktovat uživatele:

Re: muj pristi soustruh na misky - postup vyroby

Příspěvek od Petr »

Ahoj Lukáši,
už je to přes rok co jsem ho stavěl, a nemůžu najít podklady kde mám napsané částky za materiál a práci. Ale co vím, tak železo cca 3,5tis. ofrézování cca 1,5tis. frekvenční měnič od kamaráda za 3,5tis.kč. (protislužba), něco na barvu a další drobnosti jako šrouby, tyčky, matice, ovládací páčky, řemen atd.. cca 600kč, nepočítám koník a vřeteník - to už jsem měl ze starého soustruhu. Motor 1,5kw jsem koupil přes internet za cca 500kč. - starý asi 30 let ale nikdy neběžel. Ted jsem ještě koupil hlavu 125 z unimaxu v akci za 2,2tis. sadu unášecích hrotů 1,1tis. Dokupuju struhy a dodělávám další příslušenství jako brusnou lícní desku, pevnou lunetu na max. průměr cca 38cm. longworthchuck atd...Taky jsem si nechal upravit hřídel z M3x33 na klasických M3,5x33 za cca 500kč.
Pokud jde o navýšení v případě že by ti to někdo svařil, tak tam toho svařování moc není, a cena určitě nějak výrazně nestoupne. Nejdražší bude vřeteník a koník a samozřejmně ten měnič. Když to spočítám tak jsem na cca 13 tis. kč, takže když připočtu práci svářeče a koník s vřeteníkem, tak by to mohlo být do cca 20 tis.
Dnes už bych ale lože řešil uplně jinak, ne že bych nebyl spokojený, ale pro ofrézování to neni ono a minimálně bych přidal navařené žebra po 15cm nebo zvolil konstrukci z výpalků a pořádných ocelových pásovin pro vyšší váhu stroje. Spoustu dobrých nápadů a inspirace je tady:
https://www.rezbarstvo.sk/diskusia/view ... &start=870
ピーター 大工
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti