Zpracování po těžbě

Duše dřeva a výrobků, používání vlastností druhů dřev.
konarski77
Příspěvky: 2
Registrován: 04 pro 2011, 14:02

Zpracování po těžbě

Příspěvek od konarski77 »

Zdravím všechny, jsem laik v oboru tesařiny, a proto se na vás obracím s prosbou o radu. Příští rok máme v plánu stavět dřevostavbu (skeletová konstrukce) a letos bychom si na ni chtěli opatřit dřevo. Těžba dřeva v příznivých zimních dnech je mi celkem jasná, chci se ale zeptat na následující zpracování.

1. Jaký by podle vás byl optimální postup? Pokud by se dřevo natěžilo v zimě a bylo pak převezeno na stavební pozemek, mělo by zůstat v kulatině až do jara, kdy by se nařezalo a postavila by se z něj konstrukce? Nebo by se mělo nařezat hned po převozu na pozemek a uskladnit?

2. Ošetřili byste dřevo nějakým ochranným nátěrem před zabudováním do konstrukce, nebo ne?

3. Jsou ještě nějaké důležité zásady, které by se při zpracování dřeva měly dodržet. Rád se přiučím :)

Možná to jsou banální dotazy, přesto budu rád za vaše názory a zkušenosti. Předem děkuju.

Filip
honzaM
Příspěvky: 25
Registrován: 07 led 2012, 19:03

Re: Zpracování po těžbě

Příspěvek od honzaM »

Nazdar,
můj názor: natežit v zimě, nechat to co nejdéle v lese s haluzema, třeba tak do května, pak to odvětvit, svozit, hned nařezat a hned stavět. Napouštění chemií mi osobně připadá zbytečné, spíš bych se soustředil na konstrukční ochranu dřeva - správné detaily, spoje, uložení atd.
VítekM
Příspěvky: 20
Registrován: 15 led 2013, 11:16
Bydliště: Praha 8

Re: Zpracování po těžbě

Příspěvek od VítekM »

Zdravím,
znovu otvírám diskuzi, protože jsem se dostal ke dřevu, u kterého bych nerad něco pokazil - je to višeň! :D
Doufám, že nevadí silný klejotok, je mladá, takže dutá nebude. Je to u souseda na zahradě, chce vykopat i pařez, dají se silné kořeny také na něco použít? Když už ji mám vykopat, myslím si, že bude nejlepší odkrýt kořeny již na podzim (v mezích stability), aby dřevo před zimou ještě více vyschlo. O vhodných dnech pro kácení jsem tady samozřejmě četl, ale co když je v prosinci ještě teplo? Někdo se na to již ptal a nějak jsem nenašel odpověď, mám čekat na další kořenové dny, nebo to nevadí? Soused by ji nejraději pokácel co nejdříve, honil mě hned na jaře, když začala usychat :oops: , zachránil jsem ji slovy, že jako ovocnář ji chci pozorovat! ;)
Vítek
prdola
Příspěvky: 28
Registrován: 09 led 2011, 12:45
Bydliště: přerov - vidlákov

Re: Zpracování po těžbě

Příspěvek od prdola »

v sobotu pátého října je nov ,jdu kácet hrušku na které nejsou už roky žádné plody , mám zkušenosti s tím že v novu se stáhne míza do kořenů a kmen a větve jsou sušší takže při sušení se tolik nekřiví ,pokud se kulatina rozřeže nebo jinak rozdělí +vhodně uloží -kůru rok nechat , tak to ani moc nepraská-téměř vůbec a nechytá to plíseň. takže máš 2 možnosti :když bude měsíc v novu tak celý strom vykopat ale nechat všechny větve a celý pařez, nechat nějakou dobu ležet a potom zpracovat-nejlépe větvemi s kopce.. :idea: :idea: anebo pilou obřezat strom u země tak aby se přerušila kůra a část dřeva-ale musí být zachována stabilita -max na šířku lišty pily-jak je ta višeň silná :?minimálně polovina síly stromu musí zůstat-když bude měsíc přibývat vytáhne vodu z pařezu ven ale už nepůjde do kmene a celé to přes zimu nechat uschnout i s haluzama a na jaře vyklučit .takto jsem sundal obrovský ořech obestavěný šopou kterou jsem mohl rozebrat až v létě kdy jsem strom shodil a na dřevě při sušení potom nebyly žádné praskliny
JanB
Příspěvky: 450
Registrován: 05 črc 2012, 19:29
Bydliště: F-M
Kontaktovat uživatele:

Re: Zpracování po těžbě

Příspěvek od JanB »

prdola píše: mám zkušenosti s tím že v novu se stáhne míza do kořenů .....

když bude měsíc přibývat vytáhne vodu z pařezu ven ale už nepůjde do kmene
A jak to ten Měsíc udělá? A proč zrovna v novu a úplňku?
VítekM
Příspěvky: 20
Registrován: 15 led 2013, 11:16
Bydliště: Praha 8

Re: Zpracování po těžbě

Příspěvek od VítekM »

Dobrý nápad s tím obřezáním, to udělám. Stejně, když mám vykopat pařez, myslím, že nebude chyba, když kořeny na podzim trochu odhalím.
Kácet 5. října? Není to ještě brzy? No, nevím, nemám zkušenosti.
Někde jsem četl, že kořenové dny (nevím, jak se určují) jsou nadřazené měsíčním fázím, píše se to i tady, v tématu Vhodné dny pro kácení. Jak to měsíc dělá, to nevím, nemá smysl to nějak vysvětlovat nebo to popírat, jako když ve středověku hledali všelijaká vysvětlení pro obyčejné věci, třeba změny počasí.
Vítek
VítekM
Příspěvky: 20
Registrován: 15 led 2013, 11:16
Bydliště: Praha 8

Re: Zpracování po těžbě

Příspěvek od VítekM »

Zkoušel jste někdo dřevo z kořenů? Dá se na něco použít?
JanB
Příspěvky: 450
Registrován: 05 črc 2012, 19:29
Bydliště: F-M
Kontaktovat uživatele:

Re: Zpracování po těžbě

Příspěvek od JanB »

To jako, že bychom měli nekriticky přijmout jakékoliv tvrzení a nepřemýšlet jestli to je nebo není pravda????? To snad ne....

Pokud jde o tvůj druhý dotaz - z kořenové části stromu se často dělají dýhy (najdi si "kořenice"), vlákna dřeva jsou tam různě pokroucená a taky je tam spousta oček, takže to mívá krásnou kresbu. Ale k tomu se hodí spíš ta střední část pařezu, kde se dá získat aspoň trochu velký kousek materiálu. Ze samotných pokroucených kořenů moc velký výrobek neuděláš.

Navíc očistit kořeny od hlíny a zarostlých kamínků je dost pracné, nehledě na to, že to strašně tupí nářadí.
VítekM
Příspěvky: 20
Registrován: 15 led 2013, 11:16
Bydliště: Praha 8

Re: Zpracování po těžbě

Příspěvek od VítekM »

Nemyslel jsem to tak, že máme všemu věřit, ale myslím si, že tohle je potvrzené, viz vedlejší vlákno, jen nevíme, proč to tak je, a ještě chvíli to vědět nebudeme.

Kořenicovou dýhu znám, jen nevím, kde ji umí nařezat, no stejně pařez schovám. Měl bych ho asi odkornit a čela natřít barvou, aby nepraskal. Na čištění kořenů jsem ještě nepomyslel, jen jsem si vzpomněl, jak nám ve škole říkali, tam je jiný cévní svazek. :lol:
Vítek
JanB
Příspěvky: 450
Registrován: 05 črc 2012, 19:29
Bydliště: F-M
Kontaktovat uživatele:

Re: Zpracování po těžbě

Příspěvek od JanB »

Máme-li se bavit o pravdivosti nějakého tvrzení, musíme:
a) znát princip, mechanismus, jakým daný děj probíhá.....nebo
b) mít věrohodná data získaná pozorováním nebo experimentem potvrzující že daný děj skutečně probíhá popsaným způsobem. Přičemž pozorování nebo experiment musí být opakovatelné a obvykle se vyžaduje, aby bylo potvrzeno někým jiným.
V ideálním případě máme oboje, víme jak to probíhá a jsme schopni jev pozorovat nebo experimentálně provést.

Obávám se, že v tomto případě nemáme ani jedno. Žádné známé působení Měsíce není schopno způsobit, že v novu bude ve stromu málo vody a v úplňku zase hodně. Což by nevadilo, kdybychom měli dostatečný soubor měření, správným způsobem ověřený, že tomu tak opravdu je. Pak bychom mohli hledat zdůvodnění a bylo by to naprosto v pořádku. Ovšem řekl bych, že nic takového neexistuje, mě se alespoň nepodařilo nic takového najít.

Proto musím tvrzení o vlivu měsíčních fází na obsah vody ve stromu zařadit do kategorie pověr a mýtů.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů