Těžba dřeva podle Luny

Vše co se týká tesařského řemesla.
Odpovědět
Peter
Příspěvky: 2
Registrován: 20 led 2018, 16:51

Těžba dřeva podle Luny

Příspěvek od Peter »

Zdravím vas, máte někdo zkušenost s težbou soušek podle lunárních cyklů? Či všeobecně s težbou v tyto časy? Jak mám najít, kdy je ta nejlepší doba? Podle pana Erwina Thomy by to mělo být od 1.2. dalších 15 dní, jinde jsem zase četl, že nejlepší jsou dny kořene při sestupném měsíci.
Budu rád za jakékoliv příspěvky, mimo ty, které by tyto metody schazovaly. Hase nejsem hloupý, abych nevěděl, co vše příroda dokáže. Děkuju
Ponty
Příspěvky: 127
Registrován: 26 pro 2016, 14:19
Bydliště: Cheznovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Těžba dřeva podle Luny

Příspěvek od Ponty »

Ahoj Petře,
o toto téma se zajímá můj známý, který chodí do lesa na dříví. V podstatě by se mělo kácet když je měsíc v ústupu. Pokud měsíc dorůstá, tak táhne mízu a obráceně. S tímto známím máme vyzkoušeno, že pokud kácí dřevo po úplňku, tak mám menší vlhkost a lépe vysichá, než dřevo kácené před úplňkem. Jedná se o dřevo kácené na potop nikoliv na řezivo, ale vlastnosti budou stejné.
Dle jeho zkušenosti je nejlepší kácet v zimě po úplňku pokud možno nechat ležet korunou ze svahu, kde zapůsobí přutažlivost a velké procento vlhkosti se vypaří korunou. Toto dřevo nechává ležet v lese klidně do dubna a když jsem mu pomáhal při odklízení, tak jsem byl překvapen "lehkostí" kmene oproti kulatině co kácel ten den.
Člověk může bejt blbej, ale musí si umět poradit.
Peter
Příspěvky: 2
Registrován: 20 led 2018, 16:51

Re: Těžba dřeva podle Luny

Příspěvek od Peter »

Jé děkuju ti za nové informace s tou korunou. Super, hned to vyzkouším
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti