Stránka 1 z 1

Akát

Napsal: 26 srp 2011, 13:53
od Palo
Prosím o radu ohledně akátového dřeva, jsem amatér. Na začátku srpna u nás spadl velký akát, který rostl u potoka. Vzal jsem z něj 3 větší kusy a dal je na pilu pořezat na 32mm prkna.

Odkornil jsem je, zatřel čela latexem a dal je proložené ven do přístřešku. Bohužel jsem moc nestíhal a některé prkna se během jednoho dne, kdy čekaly v tom hicu na odkornění naskládané na sobě, na některých místech jakoby zapařily a ztmavly.

Chtěl bych z nich udělat nějaký venkovní nábytek. Jak dlouho je mám nechat schnout? Nebylo by jim líp na půdě? A nebude to zapaření problém, nemůže to třeba nějak postupovat a pronikat do dřeva? Teď už to vypadá, že je to zaschlé a po odhoblování se objeví čisté dřevo. A nevlezou mi do toho brouci, když to mám poblíž palivového dřeva? Je lepší to vyhoblovat teď nebo až to vyschne?
Díky za odpovědi :-)

Re: Akát

Napsal: 27 srp 2011, 07:33
od krokus
Trnovník je pěkné dřevo! Nechal bych to schnout venku 3-4roky, zapaření není problém, stejně ti to asi dost popraská, mívá v sobě dost vody. Hobluj, až bude dřevo "suché", ušetříš si práci. Dřevokazný hmyz půjde maximálně do běli, do jádra se pustí je stěží.

Re: Akát

Napsal: 06 říj 2011, 21:19
od josse
Suš to venku dřevo vyrovnává vlhkost s okolím stejně by zase natahlo vodu jak by jsi to vytáhl ven... nejvice dřevo praská z počátku pak už ne...

to krokus: by jsi se divil jak jede dřevokazný hmyz po celém dřevě... nedávno sem musel vyhodit par špaliku javoru v kterem jsem si přinesl ty potvory do svojeho skladu :evil:

Re: Akát

Napsal: 07 říj 2011, 06:12
od Martin
Krokus mluvil o akátu a tam jádro žere červotoč jen v opravdu krajní nouzi(stejně jako u dubu).Ale javor je jiná sorta,ten je na jídelníčku hned za olší ;)

Re: Akát

Napsal: 26 zář 2014, 22:33
od Hans
Ahoj,

tak teď řeším taky akát. Možná je moje otázka obecnější, ale radši ji dávám sem.

No zkrátka mám hromadu akátových kmínků (tak třicet let starých, takže max. 15 cm průměr) a začal jsem to porcovat na asi jednopalcový řezivo. Konkrétně nejdřív ořežu kůru, takže získám takovej trámek s useklýma rohama, a pak to rozmítnu středem přes dřeň. Taky odříznu běl. A teď co mě trápí.

Ten akát mi ležel asi půl roku v přístřešku na suché zemi, čela jsem ničím nezatíral, ani kůru jsem nesundával. Při tom rozmítání přes dřeň se mi to hned za kotoučem rozvírá. Takže v tom je asi poměrně pnutí, na metr dýlky se to otevře klidně o půl centimetru nebo i centimetr.

Řeším dvě věci:
- rozřezat raději ještě na čtvrtky? Bojím se, že to jinak bude mít praskliny od dřeně.
- mám se snažit to vyrovnat do hráně a zatížit/stahnout tak, aby to uschlo rovný? Nebo je to zbytečný a stejně si to udělá co chce, tj. raději se mam smířit s tim, že toho dost pak odhobluju?

Že se z toho udělaj trochu luky jsem předpokládal, ale tolik přeci jen ne.

Díky

Honza

Re: Akát

Napsal: 28 zář 2014, 05:49
od krokus
Řekl bych, že je to zbytečné - nejlíp to někam pohodit a za tři roky najít.

Re: Akát

Napsal: 11 led 2015, 08:14
od pepasek79
Zdravím,tak já jsem teď dostal nabídku dělat z akátu skříňky,ale zakázku jsem nevzal. mám akát 15 let uskladněný,ale jak známo i po této době se akát dost kroutí a praská i když je proschlý,stačí malá změna vlhkosti a je to. ale dříví je to krásné.Osobně bych s toho asi dělal jen venkovní nábytek
Určitě je lepší,rozřezat akát na trámky,nechat ho proschnout a pak si s toho nařezat potřebné části

Re: Akát

Napsal: 30 led 2015, 19:56
od Palo
pepasek79> Takže to není do interiéru vhodné? Přemýšlím, že bych z toho udělal velký jídelní stůl - praskalo by to? Dalo by se tomu nějak předejít, užšíma nebo kratšíma lamelama nebo lepším lepidlem? To řezivo se (mému laickému oku) zdá být pěkné, rovné, desky jsou přes 40 cm široké.