Krájecí dubové prkénko (z jednoho kusu)

Vše co se týká truhlářského řemesla.
Odpovědět
DaveZbor
Příspěvky: 65
Registrován: 10 čer 2020, 05:52

Krájecí dubové prkénko (z jednoho kusu)

Příspěvek od DaveZbor »

Nazdar,
dělám krájecí dubová prkénka z jednoho kusu. Rozměr 450 x 300 mm.
Síla bude 25 mm. Na pořádné řízky. :D
Myslíte si, že se dřevo časem zkroutí? Není lepší ho rozdělit třeba na dva kusy a následně slepit?
Předem díky za názory.
David :)
Hans
Příspěvky: 961
Registrován: 30 dub 2013, 16:12

Re: Krájecí dubové prkénko (z jednoho kusu)

Příspěvek od Hans »

Zdravím,

to záleží na tom, z jakého kusu to uděláte. Z radiálního řeziva (=jsou vidět jen linky) se bude kroutit nejmíň. Naopak z tangenciálního (=je vidět fládr) se bude kroutit víc.

Akorát se mi moc nezdá ten dub - obsahuje třísloviny a bude je uvolňovat. Jak dlouho a v jaké míře ale nevím.


Hans
DaveZbor
Příspěvky: 65
Registrován: 10 čer 2020, 05:52

Re: Krájecí dubové prkénko (z jednoho kusu)

Příspěvek od DaveZbor »

Děkuji moc za odpověď.
Jaké byste použil vy dřevo na krájecí prkénka?
Předem děkuji, David
David :)
Hans
Příspěvky: 961
Registrován: 30 dub 2013, 16:12

Re: Krájecí dubové prkénko (z jednoho kusu)

Příspěvek od Hans »

Abych řekl pravdu, tak nevím. Standardně se dělá z buku, ale to už asi víte. Taky ho lidi dělají z ořechu, což je pro mě trochu neznámá, protože obsahuje třísloviny taky. Možná na tom jen kraji chleba, pak se nemá jak vyluhovat. Ale na moje krájení zeleniny nebo masa se mi to pořád moc nezdá.

Teď si uvědomuju, že jsem se vlastně neptal, na co to prkénko chcete používat. Na chleba bude ok i ten dub, krátkej oplach by neměl vadit.

Hans
DaveZbor
Příspěvky: 65
Registrován: 10 čer 2020, 05:52

Re: Krájecí dubové prkénko (z jednoho kusu)

Příspěvek od DaveZbor »

Prkénko bude obecně na vše. Od krájení chleba až po krájení masa.
Četl jsem, že dub by měl být v pohodě. Jen je horší na údržbu/životnost.
Ještě je údajně vhodná třešeň, jasan a ten zmiňovaný buk.
Dave
David :)
ivoch
Příspěvky: 196
Registrován: 20 srp 2018, 10:11

Re: Krájecí dubové prkénko (z jednoho kusu)

Příspěvek od ivoch »

Já vyráběl krájecí desky z akátu. Na materiálu jsem nešetřil - 50mm tloušťky :-)

https://nas.tlumacov.com/sharing/00xwomO9h
witt
Příspěvky: 243
Registrován: 19 dub 2020, 12:18

Re: Krájecí dubové prkénko (z jednoho kusu)

Příspěvek od witt »

A zrovna akát má těch tříslovin snad nejvíc. Ale je otázkou, jestli to opravdu něčemu vadí...
Hans
Příspěvky: 961
Registrován: 30 dub 2013, 16:12

Re: Krájecí dubové prkénko (z jednoho kusu)

Příspěvek od Hans »

Říká se, že z akátu se nemají dělat topůrka, protože pak v ruce "pálí," jak se potem vyluhují. Nicméně jedno takový kladívko mám a nikdy mě nepálilo :-)

Možná se to při běžným používání nestihne vylouhovat tak, aby to stálo za řeč. Že se ale něco vylouží je jistý, viz. třeba barikový sudy.


Hans
miru01
Příspěvky: 339
Registrován: 31 říj 2013, 12:05
Bydliště: Tábor

Re: Krájecí dubové prkénko (z jednoho kusu)

Příspěvek od miru01 »

Ahoj, důvodů proč se nedoporučuje dub na krájecí prkénko je několik. Dub, stejně jako akát nebo jasan patří do skupiny kruhovitě porovitých dřevin, velké póry pak mohou znesnadňovat čištění prkénka, dub také obsahuje zmíněné třísloviny, kterou mohou ovlivňovat chuť jídla a v případě dlouhodoběji působící vody může dojít k vyluhování tříslovin a vzniklá fialová skrvna např. na kuchyňské lince půjde jen velmi obtížně odstranit.
Na prkénka se zpravidla používá buk - dřevo je chuťově neutrální a má jemné póry nebo třeba olše.
Ale v zásadě si může udělat prkénko každý z čeho chce.
DaveZbor
Příspěvky: 65
Registrován: 10 čer 2020, 05:52

Re: Krájecí dubové prkénko (z jednoho kusu)

Příspěvek od DaveZbor »

Díky moc za názory. Zkusím udělat i nějaká prkénka z buku. :)
Jinak na ošetření se mi osvědčil ostropestřecový olej.
Jaký olej používáte vy?
David :)
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bing [Bot], Majestic-12 [Bot] a 3 hosti